Alimentul este un factor esenţial al stării de sănătate sau boală şi de calitatea acestuia depinde direct calitatea vieţii noastre. În ziua de astazi, datorită consumului de alimente industrializate, dezechilibrate nutriţional, devitalizate şi cu multe calorii, asistăm la o creştere alarmantă a numărului de cazuri de afecţiuni digestive, în special la persoanele tinere.
Utilizarea produselor stupului, singure sau în asociere cu medicamente specifice, s-a dovedit a fi de un real folos pentru tratarea unui număr mare de afecţiuni ale aparatului digestiv.
Mierea de albine (simplă sau în asociere cu propolis sau extracte din plante) datorită proprietaţilor sale antibacteriene, laxative, energizante şi a enzimelor pe care le conţine, este utilizată în tratamentul gastritelor, duodenitelor, ulcerelor gastrice şi duodenale, anorexiei, constipaţiei, diareelor şi enterocolitelor bacteriene, colitei atone etc.
Polenul recoltat de albine şi mai ales păstura (polenul din faguri) cu un conţinut bogat în fibre vegetale, acizi esenţiali şi neesenţiali, săruri minerale şi principii active cu acţiune antibacteriană pot fi recomandate în tratamentul enterocolitelor, diverticulitelor, diferitelor forme de colite (de fermentaţie, de putrefacţie) şi tulburărilor de tranzit intestinal (constipaţie, diaree bacteriană).
Propolisul este produsul apicol cu cea mai largă utilizare în tratamentul afecţiunilor tubului digestiv. Datorită proprietaţilor sale puternic antiinflamatoare, anestezice, antibacteriene, antispastice, antihemoragice, cicatrizante şi antitumorale este utilizat cu rezultate foarte bune în tratamentul gastritelor şi duodenitelor, ulcerelor gastrice şi duodenale, colitelor ulceroase, fisurilor anale, hemoroizilor etc .
Un cocktail din cele trei produse ale stupului prezentate mai sus, poate fi aplicat, ca tratament adjuvant în terapia diferitelor forme de cancer ale tubului digestiv, cu rezultate încurajatoare.